
Foto: SSF
Fler unga i den beslutande verksamheten
Genom att inkludera fler unga i idrottens beslutande rum stärker vi hela idrotten och ökar förutsättningar för att fler blir kvar längre. Ett steg i den processen är att arbetsgruppen för barn- och ungdomsfrågor inom längdskidor nu får två nya medlemmar – Ida Garfvé från Mora och Emilia Pettersson från Sollefteå.
Inom svensk längdskidåkning finns en ideell organisation med arbetsgrupper och ett rådgivande längdråd, Grupperna ska stötta tjänstemännen på kansliet i Falun på olika sätt och är en viktig kugge i den demokratiska organisation som SSF utgör. Den viktigaste funktionen för dessa grupper är att sätta riktning och insatser i hur den strategiska plan som Svenska Skidförbundets styrelse tagit, förverkligas på bästa sätt.
En av grupperna är barn- och ungdomsgruppen som hanterar frågor kopplat till den otroligt viktiga barn och ungdomsverksamheten, den gruppen har nu under vintern fått två nya medlemmar. Det är Ida Garfvé 20 år från Mora och Emelia Pettersson 24 år från Sollefteå.
Jenny Limby, ansvarig tjänsteman för arbetsgruppen är tacksam för tillskottet och ser just inkludering i det strategiska arbetet som betydelsefullt för utvecklingen av ungdomsverksamheten.
–Jag tycker att hela idrottsrörelsen behöver bli bättre på att inkludera unga, som ledare och tränare samt i de beslutande rummen. Vi vet att en verksamhet stärks av ett bredare mångfald och en del i detta är just att få med ungas åsikter på riktigt. Inom idrotten ser jag det som en självklarhet, då vi vill vara en organisation i utveckling, där samhällsutvecklingen och vad som lockar unga är viktigt att föla. För att lyckas med det är inkludering av ungdomsperspektivet en förutsättning, säger Jenny.
Både Ida och Emilia har under säsongen varit ledare för sina distrikt på ungdomscuperna och ser nu fram emot att även kunna påverka framtida utveckling av ungdomsverksamheten genom att vara en del av arbetsgruppen.
–Jag vill engagera mig i arbetsgruppen eftersom jag brinner för att ge barn och ungdomar möjlighet att utvecklas inom längdskidåkning. Mitt mål är att vi tillsammans kan skapa en positiv och inspirerande miljö där barn och ungdomar kan ha roligt, utmanas och växa, både som skidåkare och som individer, säger Emilia Pettersson.
Ida Garfvé är inne på samma spår, att längdskidåkningen verkligen kan ge så mycket för deltagande ungdomar och att hon vill vara en del av allt detta.
–Jag brinner för längdskidåkning och tror att det finns många sätt att engagera sig i sporten. För mig handlar skidåkning om så mycket mer än att åka så fort som möjligt, det handlar om gemenskap, glädje och inspiration. Att vara ledare samt delaktig i barn och ungdomsgruppen ger mig möjlighet att utveckla skidåkning för unga. Det vill jag verkligen!
Att Ida och Emilia har ett stort hjärta för längdskidåkning och ungdomsidrott råder det igen tvekan om.
–Det känns otroligt meningsfullt att på flera sätt vara delaktig i längdskidåkningen, bidra till utveckling och bygga gemenskap. Att få se och ta del av glädjen hos ungdomarna det är det allra viktigaste för oss, säger Ida och Emelia tillsammans.
Kanske finns det unga även i er förening eller ert distrikt som verkligen skulle vilja vara en del av verksamheten på flera plan?
Här kommer några tips från unga som idag är engagerade inom idrotten:
- Ställ frågan direkt till individen och återkom gärna med frågan igen.
- Stötta dem in i idrottsrörelsen, som faktiskt inte alltid är så lätt att förstå sig på.
- Erbjud en mentor som finns som stöd för individen.
- Våga tänka till hur möten genomförs, kan vi göra det på ett annat sätt för att få med fler?
- Vilka kommunikationskanaler används?
Används kanaler där unga finns?
2025-03-20
2025-03-20
Jenny Limby