Gå till innehåll

Speedski

Speedski

Landslag & elit

Ski Team Sweden Speedski

Lätt kaotiskt i landslaget

Landslaget i Speedski är Sveriges snabbaste landslag. Det är också ett mestadels ungt lag som skall ut och åka fort under säsongen 23/24.

Olof Abrahamsson

Olof Abrahamsson

Olof Abrahamsson, Väst Alpin SK Göteborg
23 år gammal men ändå en veteran i speedski. Olof har tävlat i speedski sedan han var 10 år gammal. En 10:e plats på VM 2023 med 234,95km/h är den bästa prestationen hittils. När han inte åker skidor läser han till Civilingenjör på Chalmers i Göteborg.

Calle Ribbegårdh

Carl Ribbegårdh

Carl Ribbegårdh, Ålberga GIF
49 år gammal och äldst i laget. Har åkt speedski i många år och har länge nosat på de absoluta topplaceringarna i världscupen och VM. Inför säsongen har Carl jobbat mycket med sin utrustning och vi är många som tror att han kommer att ta steget upp i toppen i år. Calle har åkt skidor i 235,54km/h från toppen av backen i Vars, Frankrike.

Cornelia Thun Sandström

Cornelia Thun Sandström

Cornelia Thun Sandström, Kils slalomklubb
Cornelia är 20 år och ett framtidshopp som redan har flera framgångsrika juniorsäsonger i S2 bakom sig. I år tar hon på allvar steget upp i snabba S1-klassen. Förra året blev hon tvåa på SM i S1 och i år är målet helt säkert ställt ännu högre.

Agnes Abrahamsson 

Agnes Abrahamsson

Agnes Abrahamsson, Väst Alpin SK Göteborg
Agnes är 19 år och har tävlat i Speedski i S2-klassen sedan 10-årsåldern, förra året blev det VM-brons i S2 nosade hon med framgång på den snabba S1-klassen och i år tar hon steget fullt ut. Agnes är också en snabb mountainbikecyklist med internationella meriter.

Siri Kling Andersson

Siri Kling Andersson

Siri Kling Andersson, IFK Borlänge
Siri är 17år och tävlar som junior i S2-klassen. Hon har redan några vassa säsonger bakom sig i sporten och med sin karakteristiska låga snabba åkstil blir hon definitivt att räkna med i framtiden. Antagligen redan i år.

Amanda Ribbegårdh

Amanda Ribbegårdh

Amanda Ribbegårdh, Ålberga GIF
Amanda är 17 år och redan supersnabb S2-åkare i juniorklassen. Seger i SM förra året och siktet inställt på bra resultat på junior-VM i år.

Ledare

Micke Brunnberg

Micke Brunnberg

Micke Brunnberg, Förbundskapten
Micke är förbundskapten för Landslaget och samtidigt den som ser till att allt fungerar runtomkring. En mästare på multitasking som kan sköta både Livestreaming, Kommentering och Tidtagning. Är Micke med så kommer det att fungera!

Daniel Andersson

Daniel Andersson

Daniel Andersson, Assisterande förbundskapten
Deniel har lång erfarenhet av speedski och har själv tävlat internationellt i många år. Han kan både organisationen och åkningen och stödjer Micke med att hålla landslaget på topp.

Britta Backlund

Britta Backlund

Britta Backlund, tränare
Britta behöver nog ingen närmare presentation, dubbel världsmästarinna, flerfaldig totalsegrare i världscupen och hon har det svenska rekordet för damer med 244,93km/h. Hon avslutade karriären efter sitt rekordåk 2023 och har nu gått in i en tränarroll i landslaget. Snacka om respekt.

Lizzie Pettersen

Lizzie Pettersen

Lizzie Petersen, tränare
Vår norska tränare med meriter som heter duga. Lizzie tog OS-Silver i Speedski i Albertville 1992 och har också en världsmästartitel från 2013. En grymmt vass skidåkare som fortfarande aldrig tvekar att dra ett rakt spår från toppen av vilken backe som helst för att "checka så backen är ok". Lizzie är en nyckelperson för landslaget.

Mats Abrahamsson

Mats Abrahamsson

Mats Abrahamsson, Media, Utbildning och ibland S1-åkare
Mats sköter mediakontakter och gör sitt bästa för att hålla våra olika informationskanaler öppna. Trots vissa gliringar om ålder vägar han att helt lägga skidorna i boxen. Åkt internationellt i många år och har några SM-titlar i en dammig hylla. När det passar utmanar han fortfarande ungdomarna.

Senast uppdaterad
2024-01-26
Publicerad
2022-12-26
Skribent
Lotte Jernberg, SSF

Huvudsponsor

Lagsponsorer