Gå till innehåll

Skicross

Skicross
En bild

Om sporten

Skicross kan liknas med motorcross, fast utför och på skidor. Banan innehåller velodromkurvor, hopp av olika storlekar, terrängvågor och andra typer av element och utmaningar.

Åkarna kör i heat om fyra där de två första över mållinjen går vidare till nästa heat. På en skicrosstävling börjar man alltid med ett kvalåk där man åker ensam i banan på tid, de 32 snabbaste åkarna kvalar sedan vidare till finalerna. Heatindelning och val av startgrind påverkas av kvaltiden. Finalerna ordning är som följande: åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal, B-final och A-final.

Skicross är en mycket publikvänlig sport som är spektakulär att titta på. Det är action från topp till botten med höga farter, omkörningar, taktisk åkning, hopp och glada miner.

Skicross är en relativt ny gren inom skidåkning i Sverige. De första skicross-tävlingarna hölls i Nordamerika i mitten/slutet på 90-talet. Idag har Sverige en tävlingsserie både för barn och ungdom, samt för seniorer på nationell och internationell nivå och kommer för sjätte året att arrangera en världscup.

Spana in filmer från sporten:

Skicrossfilmer

Senast uppdaterad
2022-12-26
Publicerad
2022-12-05
Skribent
Ida Karlsson

Presenting Partner

Supporter

Lagsponsorer