Gå till innehåll

Skicross

Skicross
En bild

Om utbildning

Skicrossutbildningar går ofta hand i hand med Svenska Skidförbundets alpina utbildningar. Detta för att de ledar-, skid- och tränarutbildningar vi erbjuder är applicerbara även inom skicross. Längst ner hittar du länkar till respektive utbildning.

Inom Svensk Idrott finns oändliga möjligheter till utbildning. Som förälder, tränare, ledare, åkare, som någon annan funktion eller helt enkelt intresserad av alpin utförsåkning, finns det alltid kurser, utbildningar eller annat material att utöka sina kunskaper med.

Vill man veta mer om till exempel värdegrunden och andra ramar inom idrotten finns materialet Skidor Vill Länk till annan webbplats., som vänder sig till målgrupperna föräldrar, ledare, tränare och utbildare. Är man intresserad av ledar- och tränarskapet börjar man med SISU Introduktionsutbildning för Tränare, som är helt webbaserad och bara tar två timmar att genomföra. SISU finns alltid tillhands för distrikten och klubbarnas föreningsutveckling inom alla områden.

Våra specifika kurser och utbildningar finns både centralt och i distrikten. Centrala kurser arrangeras av Svenska Skidförbundet SSF och utbildningsansvarig, och distriktens kurser av SDF och distriktens utbildare och instruktörer.

Specifikt om skicross

Vill ni lära er mer om Skicross och hur man bedriver träning i klubbmiljö? Vi skräddarsyr utbildning åt er, på plats i er hemmamiljö.

För skicrosspecifika frågor:

Mathias Moberg
mathias.moberg@skidor.com
072-701 38 55

Svensk alpin tränarutbildning, SATU

Anmälan till säsongens SATU-kurser är öppen! Du anmälar dig via den nya Utbildningsplattformen genom att klicka här! Länk till annan webbplats.

Mer info samt en videointroduktion hittar du genom att klicka här!

Svensk Alpin Tränar Utbildning, SATU, arrangeras av Svenska skidförbundet centralt. Varje kurs har omformats både med innehåll och kursplaner från och med säsongen 18/19.

Innehållet i Svensk Alpin Tränarutbildning är både praktisk och teoretisk i barmark och snöträning, och baseras utifrån det alpina utvecklingsdokumentet www.alpineski.se Länk till annan webbplats. Varje kurs inleds med webbaserat utbildningsmaterial för att därefter följas av digital träff, praktisk gemensam utbildning samt praktik i sin hemmaförening.

SATU I är första steget och en översiktkurs

SATU II är en fortsättningskurs

SATU III är fördjupningen och sista steget i utbildningen SATU, Svensk Alpin Tränarutbildning.

Vårt gemensamma ledarskap

Vi har alla ett ansvar för ledarskapet inom vår verksamhet oavsett vilken roll vi har. Ledarskapet inom Svenska Skidförbundets verksamhet, från förening till landslag, ska definieras av våra grundantaganden:

  • Vi ser på människan som en individ som kan utvecklas. Vi hjälper alla våra medlemmar att utvecklas beroende på deras individuella förutsättningar, mål och intresse. Alla är talanger!
  • Vår verksamhet syftar till att hjälpa individer att uppnå sin fulla potential. Vi särskiljer mellan person och prestation och utbildar våra ledare och aktiva i att förstå skillnaden.
  • Vi jobbar aktivt med att våra aktiva och ledare ska ha en god självinsikt, en öppenhet för sina och andras egenskaper och en tilltro till att olikheter är en möjlighet till utveckling.
  • Vi utvärderar oss själva och verksamheten kontinuerligt och arbetar med ständigt med utveckling.Vi agerar alltid sjyst mot vår omgivning. Vi ska vara välkomnande, professionella och glädjefyllda så att vi attraherar fler att vilja ta del av och engagera sig i vår verksamhet.
  • Vi bidrar till att vi tillsammans trivs och har roligt!

Länkar till utbildning

Alpineski.se - för dig som vill veta mer

På portalen Alpineski.se finns mängder av kunskap samlat på en plats. Där hittar du grundprinciperna för skidåkning, skidteknik och övningar och mycket mer.

Alpineski.se Länk till annan webbplats. är öppet för alla medlemmar i Svenska skidförbundet. För att tillgång till alpineski.se Länk till annan webbplats. registrerar du ett konto genom att klicka på logga in och skapa nytt konto. Inom kort får du en bekräftelse om att du kan logga in på portalen.

Alpin utbildningshelg 2023

Förutom ett digert kursutbud, med allt ifrån fysträningsdelarna för SATU 1 och 2 till tävlingsutbildning kommer vi erbjuda inspirerande gemensamma föreläsningar.

Alpina utbildningsprogrammet

Alpina utbildningsprogrammet Pdf, 1.5 MB. består av 15 utbildningar som kan genomföras i klubb och/eller distrikt. Samtliga sker alltid i samverkan med sitt RF-SISU distrikt.

Unga ledare

Är du i 15–25 års-åldern, älskar skidor och snö och brinner för ledarskapet? Då är du en stark förebild för idrottens barn och ungdomar!

Genom vår Unga Ledare-utbildning får du en grundläggande förståelse för miljön kring den aktive samt lär dig mer om de faktorer som är relevanta för hälsa och rörelseglädje inom svensk idrott och skid-och snowboardåkning.

Mer om utbildning

Klicka på rubriken för att komma till alpina sidan för utbildning där du dels kan ta del av generell information om utbildning men också gå vidare till den utbildningsdel du är intresserad av (se också länkarna ovan).

Senast uppdaterad
2023-01-23
Publicerad
2022-12-05
Skribent
Ida Karlsson

Presenting Partner

Supporter

Lagsponsorer