Gå till innehåll

Telemark

Telemark
Olle Collberg, Karin Abrahamsson, Alvin Noaksson och förbundskaptenen för utvecklingslaget Erik Noaksson. Foto Sam Decout.

Olle Collberg, Karin Abrahamsson, Alvin Noaksson och förbundskaptenen för utvecklingslaget Erik Noaksson. Foto Sam Decout.

Landslag & elit

Här presenteras landslaget i telemark säsongen 2023/2024.

Karin Abrahamsson

Född: 1993
Klubb: Östersund Telemark Club (www.telemark.se)

Karin kommer från Göteborg och började tävla i telemarkslandslaget 2018. Karin är utbildad skidlärare i alpint, och började åka telemark först i 20-årsåldern, efter att hon blivit intresserad då hon sett världscupstävlingarna i Funäsdalen år 2014. Sedan 2018 har hon gjort fem säsonger i världscupen och har kört VM 2019 och 2023. Under sina första år i världscupen kombinerade hon studier till civilingenjör och skidåkning. När det inte är tävlingssäsong arbetar hon som akustikkonsult på AFRY.

Karin Abrahamsson, foto: Sam Decout

Karin Abrahamsson, foto: Sam Decout

Alvin Noaksson

Född: 2005.
Klubb: ÖFS (Östersund Frösö Slalomklubb)

Alvin är från Östersund och gjorde sin första världscupstart säsongen 2021/2022. Första kontakten med telemark i tävlingsform skedde 2022 då han tävlingsdebuterade med vinst i norska juniormästerskapen. Detta gjorde att han fick möjlighet att åka direkt till JVM i Schweiziska Mürren några dagar senare, där han tog en finfin nioendeplats. Alvin har åkt telemark sedan 2016 och kom in i sporten via freeski och längdskidåkning, där han varit framgångsrik på ungdomssidan. Säsongen 22/23 utvecklades Alvin mycket, och presterade fina resultat i både världscupen och JVM. Han fick även starta i sitt första senior-VM där han blev elva som bäst! Hans prestationer säsongen gav honom en plats i A-landslaget under säsongen 23/24.

Sommartid är Alvin en hängiven vågsurfare, klättrare, wakeboardåkare och foilseglare inom både vind- och wingfoil. Han studerar sista året på naturvetenskapliga programmet på Wargentinskolan i Östersund.

Alvin Noaksson, foto: Morten V Eriksen

Alvin Noaksson, foto: Morten V Eriksen

Olle Collberg

Född: 1993
Klubb: Östersund Telemark Club (www.telemark.se)

Olle är från Östersund och började tävla i världscupen säsongen 2009/2010. Olles resa inom telemark racing började dock redan år 2005 på det sista öppna SM som kördes i Åre. Sedan dess har Olle samlat på sig knappt 150 WC-starter och 17 starter i VM. Han har tagit flera JVM-medaljer, och har en andra- och tredjeplats i världscupen. Under säsongen 22/23 tog han en fjärdeplats och två femteplatser under VM i Mürren (SUI)! Utöver skidåkningen blir Olle färdigutbildad läkare vid Göteborgs universitet i januari 2024. Han erhöll Riksidrottsförbundets elitidrottsstipendium för lyckad kombination av elitidrott och postgymnasiala studier 2018/2019.

Olle Collberg, foto: Morten V Eriksen

Olle Collberg, foto: Morten V Eriksen

Utvecklingslag

Vile Noaksson

Född: 2007
Klubb : ÖFS (Östersund Frösö Slalomklubb)

Vile är från Östersund och har åkt telemark sedan treårsåldern! Han kom i kontakt med telemark racing när han var föråkare på NM i Myrkdalen 2022. Han började sedan satsa och tävla i utvecklingslaget under säsongen 22/23. Där ställde han upp i Norges-Cup med toppresultat, samt i den nyinstiftade FIS-Youth-klassen (U16) där han kammade hem segern! Under 23/24 gör Vile sin första säsong som junior, med JVM i Slovenska Stari Vrh som det stora målet.

Vile är en hängiven freeski och längdskidåkare med framskjutna placeringar på ungdomsmästerskap. Sommarträning bedrivs gärna med klättring och på vatten med vindsurfing, wingfoil och vågsurfning. Vile studerar första året på teknikprogrammet på Wargentinskolan i Östersund.

Vile Noaksson, foto: Morten V Eriksen

Vile Noaksson, foto: Morten V Eriksen

Senast uppdaterad
2023-12-02
Publicerad
2022-12-25
Skribent
Lotte Jernberg, SSF

Huvudpartner

Lagpartner