Gå till innehåll

Telemark

Telemark
Foto: Sam Decout.

Foto: Sam Decout.

Mer om telemark

Hur går en tävling till i telemark? Här försöker vi reda ut begreppen.

Är du intresserad av telemark och vill pröva att åka?
Skicka ett mejl till olle.collberg@skidor.com eller erik.noaksson@skidor.com.

Är du tränare i en klubb eller på skidgymnasium och vill att dina åkare ska vidga sina vyer, hör av dig på mejladressen ovan. Vi har demoutrustningar att låna ut!

Detta är telemark

I Telemark tävlar vi i tre olika grenar som alla innehåller fyra olika moment.

De fyra momenten är:

  • Storslalombana
  • Hopp
  • Velodromkurva/360/Reipelykkja (gammalt norskt namn)
  • Skating

Storslalombana med hopp någonstans i banan där man ska hoppa över en längdgräns. Efter banan följer en uppbyggd velodromkurva som man med största möjliga fart ska ta sig igenom för att få med sig så mycket fart som möjligt in i den avslutande skatingdelen. Skatingdelen går ut på att ta sig fram på plan mark och in i mål på så kort tid som möjligt.

I banan finns domare som bedömer att man har korrekt åkstil, hoppar över utsatt längdgräns och landar i telemarksstil. En korrekt åkstil i telemark innebär att man har ett visst avstånd mellan främre och bakre foten, dvs det är inte tillåtet att åka alpinsvängar med skidorna parallellt. Uppfyller man inte stilkraven för åkning eller landning får man en sekunds tillägg per fel. Hoppar man för kort får man tre sekunders tillägg.

I denna video Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Olle Collberg från VM i Mürren, Schweiz, 2023 kan du se de olika momenten i telemark.

Tre discipliner

  • Classic
  • Classic Sprint
  • Sprint Parallell

I Classic körs ett åk med en åktid på minst 100 sekunder. Åket ska tidsmässigt utgöras av ca 2/3 storslalombana och 1/3 skating.

Kortast totaltid inklusive tidstillägg vinner. Denna gren är väldigt påfrestande och kräver mycket uthållighet och mjölksyratålighet.

Classic Sprint är en kortvariant av Classic. Sprint avgörs i två åk på cirka 60 sekunder per åk. Proportionerna mellan storslalombana och skating är de samma som i Classic.

Efter det första åket vänder man, likt i alpint, på resultatlistan så att nummer 30 startar som nummer ett i det andra åket. Kortast totaltid inklusive tidstillägg vinner.

Sprint Parallell avgörs i dueller om två tävlande. Åkarna kör då parallellt med varandra i två identiska korta storslalomdelar. Båda åkarna åker dock samma velodromkurva och skatingdel, vilket bäddar för tuffa närkamper.

Istället för tidstillägg, straffas man med längre åkväg på skatingdelen om man tillämpat felaktig åkstil, hoppat för kort eller landat fel. För att avgöra vem som möter vem hålls ett tidskval. Efter detta kval möts nummer 1 och nummer 32, 2-31, 3-30 o.s.v. eller nummer 1-16, 2-15, 3-14 o.s.v.

Vinnaren av varje heat går vidare för att sedan ställas mot vinnaren av korresponderande heat. Alltså; Heat 1-Heat 16, Heat 2-Heat 15 o.s.v. eller Heat 1- Heat 8, Heat 2-Heat 7 o.s.v.

Till slut avgörs Final och Bronsfinal för att ranka plats 1–4. Platserna 5–8, 9–16 samt eventuellt 17–32 delas, eller rankas inbördes med kvaltid som avgörande faktor.

Senast uppdaterad
2023-12-02
Publicerad
2022-12-25
Skribent
Lotte Jernberg, SSF

Huvudpartner

Lagpartner