Gå till innehåll

SSF

En bild

Folkbildning

Arrangerar er förening vallakurser, föreläsning för aktiva och ni har väl planeringsmöten för träning och tävling? Det viktigaste lärandet sker i föreningen – kom ihåg att redovisa er verksamhet hos RF-SISU – det vinner alla på!

Vad är folkbildning?

Folkbildning är ett lärande där deltagarna själva bestämmer vad de vill lära och veta mer om. I folkbildningen är mötet mellan människor och att lära av varandra genom samtal det viktigaste. Folkbildning utgår ifrån frivillighet, lust att delta, närhet och tillgänglighet. Det vill säga att när ni träffas i möten i er förening så är det folkbildning.

Genom att redovisa all utbildningsverksamhet som görs i er förening så kan ni få resurser till vidare utveckling. Det kan handla om att RF-SISU tar kostnader för utbildningsmaterial, föreläsare, studiebesök med mera.

Tveka inte att ta kontakt med er närmaste RF-SISU-konsulent så hjälper dom er både med redovisningen och hur ni skapar lärandemöjligheter – kontaktuppgifter till RF-SISUkonsulenterna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Guider och lathundar

Lärande material

Svenska Skidförbundet och RF-SISU har en mängd olika lärande material som er förening kan använda som stöd och inspiration i ert lärande och utvecklingsarbete. Våra respektive idrotter i Svenska Skidförbundet har idrottsspecifika lärande material på sina utbildningssidor. Här följer några exempel inom idrottsöverskridande område/tema:

Föreningsutveckling enligt Strategi 2026

Föreningen ska vara en välkomnande och inkluderande miljö, där medlemmarna utvecklas, trivs och vill idrotta hela livet. På webbsidan Strategi 2026. Länk till annan webbplats. presenteras prioriterade områden utifrån Svenska Skidförbundets strategiska plan. För att göra ert utvecklingsarbete tydligare är det uppdelat i olika etapper:

Etapp 1 handlar om att etablera och levandegöra en gemensam värdegrund.
En värdegrund är viktig för att utveckla föreningens identitet; för att vara trygga i hur ni vill bete er och hur ni vill uppfattas av andra. Ladda ner och läs mer i foldern om Tour 2026 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt powerpointstöd om värdegrundsarbete Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Den hållbara idrottaren

Lär er mer om återhämtning, kost och balans i livet – för att må bra och kunna utvecklas och prestera. Ladda ner utbildningsmaterial för den hållbara idrottaren. Öppnas i nytt fönster.

Samla ledarteamet

För att få en träningsgrupp att fungera bra, krävs det ett väl fungerande ledarteam. Ett team som planerar, genomför, utvärderar, utvecklar och kommunicerar det ni kommer överens om och bestämmer.

Här finns arbetshäftet – Samla ledarteamet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som hjälper ert team framåt!

 

Senast uppdaterad
2024-02-13
Publicerad
2024-02-13
Skribent
Anna-Karin Jejlid, SSF
Kontaktperson
Katarina Fahlén
katarina.fahlen@skidor.com
070-372 20 41

Huvudsponsor